Thursday, November 14, 2013

Michael Parki mälestusmärk

Michael Parki mälestusmärk asub Tallinnas, Pirita teel. See avati 21. juunil 2006.
Nii selle kui kõrvalasuva monumendi "Julgetele ja teotahtelistele" (pühendatud Prantsuse lendur Charles Leroux'le, kes hukkus Tallinna lahes 1889. aastal, püstitatud 1989) autor on skulptor Mati Karmin.

Michael Park oli Eesti rallisõitja Markko Märtini kaardilugeja, kes suri 18. septembril 2005 pärast teelt välja sõitmist Walesi rallil. Peale avariipaigal puutüvele kinnitatud mälestusplaadi on Tallinna monument teadaolevalt ainus mälestusmärk Michael Parkile. Monumendi tellis Eesti Autospordiliit, kes valis ka asukoha Leroux' monumendi kõrvale. Oluline osa rahast saadi annetustest.

Mälestusmärk kujutab endast nurgal seisvat metallkuupi, mida Mati Karmin kirjeldab kui riskimist, rallisõidu sümbolit. Kuubi tahkudel on Michael Parki nimi ja daatumid, Suurbritannia lipu reljeefkujutis ja sõnad "Julgele ja teotahtelisele Inglise rallisõitjale tänulikelt Eesti rallisõpradelt". Kuubi läikivad metallküljed peegeldavad monumendi ümbrust. Isiklikult pean seda üheks õnnestunumaks mälestusmärgiks Eestis.

http://karmin.ee/wp-content/uploads/2013/02/Michael-parki-m%C3%A4lestusm%C3%A4rk-Tallinnas-Pirita-teel.-2006-2.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:MichaelParkMonument.jpg

http://uudised.err.ee/index.php?0557816
http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Park_(co-driver)


No comments: