Thursday, November 14, 2013

"Uurijad" LIFT11

"Uurijad" oli üks Linnainstallatsioonide Festivali raames aset leidnud installatsioonidest, mis asus Lasnamäel Laagna ja Smuuli tee ristumiskohal 21. augustist 1. oktoobrini 2011. Selle autor oli arhitekt Raul Kalvo.

"Uurijad" koosnes kahest suurest antropomorfsest skulptuurist, mis vaatavad kükitades justkui üle paeserva alla. Vorm võeti 3D-skänneriga elavalt inimeselt ning muudeti arvuti abil tahuliseks, seejärel lõigati välja OSB-plaatidest, ehitati kokku puitraamile ning viidi lõpuks Lasnamäe "kanali" servale.

Nagu minagi, on ka Raul Kalvo varem pikka aega Lasnamäel elanud ning leidnud, et "kanali" kaudu koju sõita on äärmiselt igav. Installatsiooni abil püüdis autor Lasnamäed aga veidigi huvitavamaks teha ja välja tuua rõhutatult tavalise paiga erilisus. Kui arvestada, et inimesed nii mujalt Tallinnast kui Lasnamäeltki tulid teost vaatama ja pildistama, õnnestus tal oma eesmärk täita. Muidugi tuleb öelda, et asukoht Smuuli ja Laagna tee ristis on Lasnamäe kontekstis väga hästi valitud, sest nende paenurkade vahel, millel "Uurijad" asusid, kohtuvad kaks väga olulist liiklustrassi. Ma ei saa ka isiklikul tasandil märkimata jätta, et just sellele ristmikule oli mul oma koduakendest alaline vaade ja mul on äärmiselt kahju, et ma 2011. aastal enam seal ei elanud.

Kahjuks ei õnnestunud vastavaid artikleid või muud allikalist kinnitust leida, kuid 2011. aastast mäletan, et "Uurijaid" süüdistati suitsidaalsete mõtete esilekutsumises ja Lasnamäe sünge olemuse veelgi rõhutamises - tegelased, kes vaatavad vaikides kõrgelt alla, "hüppaks?". Õnneks ei suutnud sellised delfikommentaatorlikud reaktsioonid palju kurja teha.

http://www.lift11.ee/installatsioon/uurijad

http://www.kultuurikatel.ee/lift11_teos_uurijad_on_linnaruumi_ilmunud


http://www.lift11.ee/installatsioon/uurijad
http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=12749:linnainstallatsioonide-festival-tallinnas-2011-ehk-lift11-&catid=20:arhitektuur&Itemid=25&issue=3352

No comments: